Home Rasinformatie Medisch Oorzaak Greyhound Neuropathie gevonden

LoginAlle leden van De Greyhound Club kunnen een account aanvragen bij de webmaster
Advertentie
Oorzaak Greyhound Neuropathie gevonden PDF Afdrukken E-mail

Goed nieuws uit Zwitserland

Dankzij een wereldwijde samenwerking van Greyhound  fokkers en - liefhebbers is de oorzaak achterhaald van de erfelijke Greyhound Neuropathie.

De ziekte

Deze progressieve ziekte openbaart zich voor het eerst bij puppies van 8 tot 12 weken oud. Slapper wordende spieren,  slecht tegen inspanning kunnen,  een vreemde galop met naar buiten gedraaide knieën. die "bunny hopping" wordt genoemd en de afwezigheid van bepaalde reflexen. Ook kan het strottehoofd aangetast zijn: in dat geval kan de hond niet blaffen.

De degeneratie van spieren is progressief. Puppies met deze ziekte moeten doorgaans op een leeftijd van 9 tot 12 maanden geëuthanaseerd worden.

Tot op heden zijn alleen ziektegevallen bekend bij "show" Greyhounds.  Het is onbekend of de ziekte ook onder "ren" Greyhounds voorkomt.

De oorzaak

Het betreft hier een monogeen autosomaal recessieve ziekte. Dit houdt in dat de ziekte wordt veroorzaakt door een defect aan één enkel gen dat niet op het X of Y chromosoom ligt (en is dus niet geslachtsgebonden). Om ziek te worden, dienen beide ouders dit defect te hebben.

Een hond kan dus wel drager zijn van de genetische afwijking (het defecte gen), maar geen ziekteverschijnselen vertonen. Indien er met een dergelijke hond en een niet-drager gefokt wordt, zal de ziekte zich niet voordoen in het nest, maar de afwijking wordt wel doorgegeven.

Als beide ouders drager zijn, is de kans 1 op 4 dat een puppy deze ziekte krijgt. Gezonde nestgenoten hebben een kans van 2 op 3 om drager van het defecte gen te zijn.

Hoe kan ik mijn Greyhound laten testen

Er is een DNA test ontwikkeld die uitsluitsel geeft of een hond drager is. Deze test is op dit moment rechtstreeks aan te vragen bij de universiteit van Bern.

 

Zie ook de aankondiging op de site van de universiteit van Bern.

Share
 
Website design by GDB 2009 based on a RocketTheme template